http://www.zirkonzahn.com/

„Kitartó szorgalommal a tökéletesség felé”
(Enrico Steger)

Kézi munkával szinte tökéletes alkotás

Ami engem személy szerint mindig lenyűgözött és a mai napig sem tudok vele betelni az annak a lehetősége, hogy az ember saját kezével olyasmit képes teremteni, ami előzőleg csak a fejében létezett. A saját ötletek megvalósítása számomra mindig a szabadság érzésének kiteljesedését jelentette.

A szenvedélyes művész soha nem tartja egyetlen művét sem tökéletesnek, de minden munkájával újra és újra a tökéletességre törekszik. Ezzel a saját maga által felállított kihívással állandóan finomítja kézműves tudását.

Kezdetben volt az ötlet

2002-ben egy napon hirtelen agyamba villant, hogy a zirkont tulajdonképpen manuálisan is lehetne másolni, úgy, hogy a koronából indulunk ki, és a méretét megnöveljük. Eszembe jutott az úgynevezett „gólyacsőr”, amiről valamikor az iskolában tanultunk. Mexikóban voltunk szabadságon, és az egyik boltban pontosan egy ilyen pantográfot fedeztem fel. Az egész szabadság alatt csak a pantográf járt az eszemben: fából készült, és a nagyítási méretet kézzel be lehetett rajta állítani. A szabadságról hazaérve azonnal készíttetettem egy prototípust, először fából, majd alumíniumból. A készülék októberben frézelésre készen állt. Kezdetben gipszet próbáltunk frézelni, majd óriási vehemenciával a zirkonra vetettem magam: szinte „az egész világot” megkérdeztem, mit kell tudni a zirkonról, zirkontömböket szereztem be, majd megszereztem a tudást, hogyan tudok magam tömböket gyártani. Folyamatosan információra vadásztam. Idővel az érdeklődésem igazi szenvedéllyé fejlődött. Miután minden komponens rendelkezésemre állt, még kemencét kellett gyártani. Az akkor kaphatók nagyon drágák voltak, és tudtam, hogy fogtechnikusként lehetetlen vállalkozás lenne 8000 eurós kemencéket vásárolni, és felárral értékesíteni. Ezért inkább az internetet bújtam, és éjjel-nappal a kemencetechnológiával foglalkoztam. Ezt követően már csak a színezőanyagok hiányoztak, de egy gyógyszerésznek köszönhetően sikerült gyorsan fontos információkat beszereznem. A következő logikus lépés a fúrók gyártása volt, mivel észrevettem, hogy a piacon kapható fúrók minősége elég sok kívánni valót hagyott maga után. Végül a rendszer összes komponense a kezemben volt, és a saját gyár álma valósággá vált.

így kezdődött a történet és ma, néhány év elteltével a Zirkonzahn egyike a fogászatot befolyásoló, alakító és a fejlődési irányt meghatározó cégeinek.

X