1936 – Cégalapítás

Steen és Zech urak (foglalkozásukra nézve szobrász, ill. kereskedő) 1936-ban Zürich szívében megalapították a Steen & Zech Zahnfabrik céget. Ők fejlesztették ki az első esztétikailag természetes fogformákat, és ezzel egyidejűleg a porcelánból készült fogakhoz speciális vákuum-égetési eljárást dolgoztak ki. A forradalmian új és magas minőségű termékhez igazított ügyes marketingnek köszönhetően rövid idő alatt sikerült a céget Közép-Európa egyik legjelentősebb foggyártó vállalatává tenni. A rendkívül sikeres vállalkozást 1950-ben „Candulor”-rá keresztelték át.

1960 – A műanyag fogak gyártásának kezdete

A 60-as években a Candulor az olcsóbb fogak iránti, megnövekedett keresletre reagálva elkezdte a népszerű Candulor fogformák műanyagból készült változatának gyártását. A Candulor azonban mind a mai napig a porcelán fogak specialistája maradt.

Együttműködés Prof. Dr. A. Gerberrel – Condyloform® fogforma

A Prof. Dr. A. Gerberrel 1960-ban induló együttműködés következtében bővült a termékpaletta, és a munkatársak száma 300 főre nőtt. A Prof. Dr. A. Gerber fogfelállítási módszere szerint kifejlesztett új, legendássá vált Condyloform® fogformának köszönhetően a termelési volumen rendkívüli módon megnőtt. A sok egyetemen a tananyag részét képező Gerber-féle fogfelállítási filozófia elterjedésével a porcelánfogakkal együtt a Candulor név is világszerte ismertté vált. 2006-ban a Candulor a Zürichi Egyetemen oktató Prof. Dr. S. Palla-val közreműködve ezt a fogformát mind az esztétika mind a funkció tekintetében a modern kor követelményeihez igazította, és a Condyloform® II fogat ma már párját ritkító új, kopásálló NFC-anyagból gyártja.

A Candulor Németországban

A 70-es években az értékesítés újjászervezése után a Candulor felvásárolta a „Bodensee Dental” depót. A cég Candulor Dental GmbH. néven új székhelyre (Rielasingen-Worblingen) költözött.

Új Candulor székhely – Wangen

1991-ben a Candulor AG Zürichből Wangen-ba tette át székhelyét, azóta itt található a vállalat központja.
A költözéssel együtt a teljes foggyártás is modern termelőcsarnokokba költözött.

Komplett Protetikai Rendszer

Az utolsó 15 év folyamán a termékpalettát jelentősen kiterjesztették: az új fogsorozatok, az új műanyag fogkaraktelizálók, fogászati eszközök és az ahhoz szükséges anyagok, hogy individualizálni lehessen a fogakat és a műínyt is, lefedik a teljes protetikai tartományt. Ezt a protetikai rendszert a KunstZahnWerk® verseny indításával először 1999-ben hirdették meg és mutatták be a végeredményt a kölni IDS-en.

Ma Candulor a kevés vállalatok egyike, amelyik teljes protetikai rendszert tud ajánlani. A Candulor specialisták, folyamatos felhasználói kurzusokon adják tovább ezt a know-how-t, más fogtechnikusok részére, az egész világon.

Esztétika és funkció

A Candulor, a protetikai rendszereket gyártó cégek közül, a top minőséget, a legmagasabb színvonalú megoldásokat képviseli. Már a céglogo alatti kifejezés – KunstZahnWerk® (a pótlástan művészete) – is utalás arra, hogy a Candulor célja a fogpótlások elkészítésében, az esztétika és funkcionalitás megvalósítása művészi módon. A cél: nem látható, individuális műfogsor elkészítésére.

Candulornak a ‚KunstZahnWerk’ fogalom kifejezi az elkötelezettségét az iránt, hogy a kevés protetikai anyagot előállító gyár közül az egyik, amelyik teljes protetikai rendszert kínál, a legmagasabb színvonalon. Ennek a rendszernek a szíve az a Gerber féle fogfelállítási-filozófia, amit világszerte az egyik legelfogadottabb a fogfelállítási filozófiák közül. A Gerber féle fogfelállítás hosszú évek óta bizonyítja létjogosultságát úgy, az egyetemi oktatási rendszerben, mint a napi gyakorlatban.

Ugyanakkor Candulor nagy fontosságot tulajdonít annak, hogy termékei megtervezésekor a végeredmény találkozzon a páciens esztétikai követelményeivel. Nagyon sokféle terméket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy, a műfogsorok a szájban természetesnek tűnjenek.

KunstZahnWerk ® verseny

A KunstZahnWerk versenyeket már több alkalommal megrendezték és most már a verseny színvonalának és a kiírás körülményeinek köszönhetően a fogtechnikusok a versenyt egy olyan platformnak tekintik, ahol nemzetközi összehasonlításban mérettethetik meg tudásukat. A legjobb versenymunkákat a Candulor kiállítási standján, az International Dental Show-n (IDS) Kölnben mutatják be a nagyközönség számára. A dijazottak versenymunkáit és annak teljes dokumentációját a nemzetközi szaksajtóban mutatják be, így arról sokan értesülnek.

A Candulor protetikai rendszer tartalmazza:

 • Lenyomatvétel
 • Front és rágófog koncepciók, különböző anyagminőségben
 • Többféle készlet fogak és a műíny egyéni karakterizálásához
 • Műfogsor alapanyagok
 • Fogászati anyagok és eszközök a protetikához
 • Különféle kiegészítő anyagok

Condyloform® rágófog sorozatok

Condyloform® rágófogakat a Zürichi Egyetem Fogászati Karának segítségével fejlesztették ki Professzor. Dr. A. Gerber irányelveivel összhangban. Az occluziós rész kialakításakor a (Mörser-Pistill-Prinzip) mozsártörőelv megvalóstását integrálták a rágófelszínekbe, amelynek eredményeképpen könnyebb a fogpróbát elkészíteni, és jelentősen csökken az őrlőfogvezetés, amelynek hatására a fogpótlás helyzete szájban stabillá válik. A Condyloform® rágófogak maximális multilocal funkcionális stabilitást eredményeznek, miközben hatékonyságot és kényelmet biztosítanak a rágás során.

Condyloform® II NFC legújabb generációját is a Zürichi Egyetemmel való együttműködésben fejlesztették Prof. Dr. S Palla irányításával. Az újgenerációs rágófogaknak elsődleges célja, hogy valósítsa az élettanilag természetes fogakat és ezen felüli cél, az optimális funkcionalitás. A mozsártörő elmélettel összhangban a fogak úgy készültek, hogy a felső fogak palatinális höckere az alsó antagonista fog barázdájába tudjon harapni. A Candulor e termékfejlesztésért felelős munkatársai ennél a fogcsaládnál is sikeresen alkalmazták és oldották meg ezt a feladatot.

Ennek a fogcsaládnak az alapanyaga egy forradalmian új, ún. NFC® (Nano-Filled Composite) anyag, amellyel a Candulor megvalósított még egy, a jövőbe mutató lépést. Ennek az anyagnak ugyanis a kiemelkedő tulajdonságai egyebek mellett: a nagyon magas kopásállóság, alacsony plaqueképződési felület, színstabilitás és a kiváló polírozhatóság.

Kurzusok

A Candulor protetikai rendszerét híres egyetemeken oktatják, továbbá gyógypedagógia főiskolákon tanítják leendő gyógypedagógusok részére. Oktatják továbbá fogtechnikus mesteriskolákban és a Candulor cég saját, Rielasingen-Worblingenben levő kurzuslaboratóriumában.

Vannak továbbá kurzusok a világ minden pontján, a fogak színezésével, a műíny individuális kialakításával és a Gerber féle fogfelállítással kapcsolatban. Ezek a kurzusok minden esetben magasan képzett, a Candulor cég által akkreditált kurzusvezetők segítségével és irányításával valósulnak meg.

Precizitás a beágyazásban és a polimerizálásban

A ZTM Jürg Stuck a Candulorral való együttműködésben kifejlesztett küvettával az illeszkedési pontosság új dimenziói tárulnak fel totálprotézisek előállítása területén.

A küvetta két felét 3 db belső kulcsnyílású csavar tartja össze és feleslegessé teszi a nehézkes küvettakengyelt. A Candulor intenzív színek használatánál (a gingiva többszöri tömésekor) az aszimmetrikus zárási lehetőségnek köszönhetően a a különböző színek és rétegek összekeveredése, meggátolható.

Előnyök

 • Összecsavarozható alsó és felső darab – rögzítő kengyel nélkül
 • Szilárd anyag
 • Egyenletes hőbevezetés a háromszögformának köszönhetően
 • Nagy belső átmérő a nagyméretű protézisekhez és részleges protézisekhez
 • A küvetta felső darabjának nagy magassága lehetővé teszi a protézisek ideális helyzetben tartását
 • A kónikus belső falak segítik a protézis kivételét
 • Precíz zárás a keményfém csavaroknak és a megvezetéseknek köszönhetően
 • 5 éves garancia anyagtörésre

Szállítás

JST küvetta a ZTM J. Stuck szerint, hatszögletű csavarkulcs a küvetta darabok csavarozásához

Innováció a polimerizációban

A PolyMaster egy polimerizációs küvetta, melyet hidegpolimerizációs eljárás során öntő-préselő technikához fejlesztettek ki. A megmunkálás során nem képződik öntési sorja, ami így nem vezet a harapási magasság növekedéséhez. A retenciós rögzítést egy mágnessel látták el, ami biztosítja a modell precíz visszaállítását.


A szakmában jelenleg hozzáférhető eljárásokhoz képest akár 25 perces időmegtakarítást is jelent az egyszerű kezelhetőség. A beágyazás megkönnyítésének köszönhetően a modellek kezelése kíméletes és nem nyomódnak el.

Műszaki adatok

 • Tömeg: 1,8 kg
 • Magasság: 9,0 cm
 • Átmérő: 13.5 cm

Előnyök

 • Más injektálási eljárásokhoz képest akár 25 perces időmegtakarítás
 • Költségmegtakarítás az alacsony beszerzési árnak köszönhetően
 • Takarékos gipszfelhasználás
 • A harapási magasság nem növekszik
 • Nincs küvettakengyel
 • Nincs hidraulikus prés
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Változtatható retenciós rögzítés
 • 2 éves garancia anyagtörésre (szakszerű használat feltétele mellett).

Szállítás

1 darab, 2 db retenciós mágneslemezzel, 1 imbuszkulcs

PDF Dokumentumok

Prospektus – PolyMaster
Használati utasítás – PolyMaster

Protetika-tartozékok rendszere

A Candulor Statik-Laser a felső és alsó állkapocs oldalsó fogainak autonom és multilokális statikai állapotának vizsgálatára szolgál, ami az alsó állkapocs totálprotéziseinek rágás közbeni stabilitását növeli. Ez egy egyszerű készülék, melynek segítségével meggyőződhetünk arról, hogy az oldalsó fogak az állkapocs élének közepén helyezkednek-e el.

Emellett a modell elemzésének mai módszere leegyszerűsödik, és a lehetséges hibák valószínűsége minimálisra csökkenthető.

Előnyök a felhasználó számára

 • Egyszerűen használható, mert minden helyzetben használható
 • Egyszerűen ellenőrizhető az egyes fogak rágási stabilitása
 • Ideálisan egészíti ki a Condyloform® II-koncepciót és a Gerber-féle metódust
 • Megkönnyíti a modell elemzését (kevesebb számú munkaművelet)
 • Egyszerű, segítő leírás
 • Milliméterskála a talplemezen

Előnyök a páciens számára

 • Protézisek stabilabban rögzülnek
 • A nyelvtér szükségtelen szűkítésének elkerülése
 • Növelt rágási képesség és viselési komfort

PDF-Dokumentumok

Prospektus – Candulor Statik-Laser

A protetikai artikulátor

Az artikulátornak döntő szerepe van abban, hogyan sikerül a restauráció, mert a legkisebb protetikai beavatkozás mindig összefügg az okklúzióval és az artikulációval is.

Stabil

A Candulor artikulátor legfontosabb jellemzői a stabil, könnyű alumínium konstrukció, és a funkciónak tökéletesen megfelelő forma, valamint az optimális méret és az egyszerű kezelhetőség.

A Candulor artikulátora a Camper-elv szerint kifejlesztett termék, amelynek paraméterei részben állíthatók.

A funkciónak tökéletesen megfelelő

A vezető csuklórész vezető él formájú, a vezetett csuklórész dupla kónusz formájú. A dupla kónusz a csuklófej formáját utánozza, hogy oldalirányú és transzverzális mozgások esetén ne jöjjön létre egyenes vonalú mozgás, így az artikulátor megfelel a fiziológiai alapelveknek.

A precíz központosító gyorsrögzítő és retrúziós zár segítségével a csuklótengely egyszerűen nyitható és zárható.

A horizontális condylen-pálya szöge 0o és 60o között egy forgatható lemez segítségével állítható.

Egyszerű

Az artikulátor lemezrendszerű (split-cast), amely az erős mágnesek segítségével a modell-lemezek egyszerű és gyors rögzítését teszi lehetővé. A központosító kulcs lehetővé teszi a összehangolást is.

Univerzális

A Candulor protetikai artikulátor az arcív adapternek köszönhetően kompatibilis az ízületi és a koponya arcívekkel.

A Candulor Artikulátor előnyei

 1. támasztó stift a felső részhez
 2. támasztó stift a felső részben
 3. a labornév begravírozható
 4. központi gyorsrögzítés
 5. egyedileg beállítható condylen-pálya
 6. 3 dimenziós Bennet-mozgás
 7. csatlakoztatási lehetőség a leggyakoribb ízületi és a koponya arcívekhez.
 8. split-cast rendszer (mágnes)
 9. 2 év garancia anyagtörésre
 10. összehangolási lehetőség más gyártók arcíveihez
 11. könnyű alumínium konstrukció

A szállítás terjedelme

 • 1x Candulor artikulátor
 • 1x incizális tányér (15o)
 • 1x incizális pont mutató
 • 2x retenciós lemez
 • 2x modell-lemez
 • 2x névtábla
 • 1x támasztó stift a felső részhez
 • 2x gipszmandzsetta
 • 2x pót O-gyűrű

Műszaki adatok

 • Magasság: 150 mm
 • Belmagasság: 105 mm (split-casttal)
 • Szélesség: 145 mm
 • Mélység: 160 mm
 • Tömeg. 690 g
 • Bonnwill háromszög 110 mm
 • Balkwill szög 20o
 • Retruziós pálya 1,5 mm
 • Közvetlen oldalirányú mozgás ütköző: fix 2,5 mm
 • Csuklópálya szöge 0o és 60o között állkítható
 • Anyag: eloxált alumínium
 • Szín: ezüst

Tartozékok

 1. Anyalemez szet Cikkszám: 72203911 Szállítás: darabonként
 2. Központosító kulcs Cikkszám: 72203913 Szállítás: központosító kulcs beállító lemezzel
 3. Beállítólemez gleichschaltoláshoz összehangoláshoz Cikkszám: 72203914 Szállítás: darabonként
 4. Szerszámtartó beállító asztallal, lapos Cikkszám: 72203915 Szállítás: kompletten
 5. Beállító asztal, lapos Cikkszám: 72203920 Szállítás: darabonként
 6. No-Plast Cikkszám: 72203912 Szállítás: 1 csomagban 2 db.
 7. Arcív tartó Cikkszám: 72203930 Szállítás: darabonként
 8. Arcív adapter (kompatibilis az alábbi márkákkal):
  • – SAM Axioquick AX
  • – Kavo Protar Arcus
  • – Girrbach Artex® arcív
  • – Ivoclar UTS transzferív Cikkszám: 72203921 Szállítás: 1 csomagban 2 db (jobb/bal)

Alkatrészek

 1. Dupla kónusz, 13o – 17o Cikkszám: 72203900 Szállítás: 1 csomagban 2 db (jobb/bal)
 2. Modell-lemezek, műanyag Cikkszám: 72203905 Szállítás: 1 csomagban 10 db
 3. Gipszmandzsetták Cikkszám: 72203908 Szállítás: 1 csomagban 2 db.
 4. Függőleges stift Cikkszám: 72203922 Szállítás: darabonként
 5. Kónusz anya Cikkszám: 72203925 Szállítás: darabonként
 6. Központi gyors-zár, csavarral együtt Cikkszám: 72203928 Szállítás: darabonként
 7. Incizális tányér Cikkszám: 72203901 72203902 72203903 Szállítás: darabonként
 8. Modell-lemezek, fém Cikkszám: 72203906 Szállítás: 1 csomagban 2 db.
 9. Névtábla Cikkszám: 72203909 Szállítás: 1 csomagban 2 db.
 10. Függőleges stift tartó Cikkszám: 72203923 Szállítás: darabonként
 11. Recézett fejű csavar A Cikkszám: 72203926 Szállítás: darabonként
  • eloxált alumínium 0o
  • eloxált alumínium 15o standard
  • eloxált alumínium 30o
 12. Támasztó stift Nyílás ütköző Cikkszám: 72203929 Szállítás: darabonként
 13. Incizális pont mutató Cikkszám: 72203904 Szállítás: darabonként
 14. Retenciós lemezek Cikkszám: 72203907 Szállítás: 1 csomagban 100 db.
 15. O- gyűrűk Cikkszám: 72203910 Szállítás: 1 csomagban 2 db.
 16. Mágnes Cikkszám: 72203924 Szállítás: darabonként
 17. Recézett fejű csavar B Cikkszám: 72203927 Szállítás: darabonként
X